Wat kun je allemaal doen met een kettingzaag?

Written by Max on 12 August 2021
Wat kun je allemaal doen met een kettingzaag?

Er zijn nog steeds mensen die denken dat een kettingzaag alleen bedoeld is voor het kappen van bomen. Toch kun je jezelf een hoop tijd besparen door de kettingzaag ook voor andere dingen te gebruiken. Maar wat zijn dan de dingen die je nog meer kunt doen met deze tuinmachine?


Werk veilig met een kettingzaag


Allereerst kun je inderdaad die boom omhakken met een kettingzaag. Dit is een precies klusje wat ook best gevaarlijk kan zijn als je niet goed oplet. Bekijk goed of je jezelf of anderen niet aan gevaar blootstelt bij het omhakken van de boom en zorg dat je geen leidingen raakt of andere schade veroorzaakt.


De stam of de takken zagen


Met de kettingzaag kun je ook takken van de stammen zagen. Pas op bij takken zagen die de boom ondersteunen of die onder spanning staan. Als ze onder spanning staan moet je in ieder geval van onder naar boven zagen. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je kettingzaag vastloopt. Het kan ook zijn dat je de gekapte boom in secties wilt zagen. Soms is het nodig om hiervoor de stam te ondersteunen met takken, wiggen of balken. Bij een helling moet je altijd boven de boomstam staan.


Brandhout zagen


De kettingzaag kan ook gebruikt worden om brandhout te zagen. Er zijn veel mensen die tegenwoordig een open haard of een vuurkorf hebben en dan komt dat hout wel van pas. Alle warmte die je met dit hout kunt bewerkstelligen, dat scheelt weer op je energierekening. Maar misschien heb jij al voor een flinke besparing op je vaste lasten gezorgd omdat je al voor goedkope energie hebt gekozen. Dan nog is het verstandig om van de gekapte boom brandhout te maken, want een vuurkorf of open haard zorgt ook voor gezelligheid. Maak brandhout door de boomstam in stukken van ongeveer 30 centimeter te zagen. Met een bijl of met de kettingzaag kun je deze stukken in vier delen splijten. Je kunt dit brandhout het beste een paar jaar bewaren voordat je het in de open haard gaat gebruiken. Een tot drie jaar is aan te raden. Je kunt met de stukken hout ook gaan oefenen voor het NK hardhout stapelen wat in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gehouden wordt.


Welke kettingzaag


Als je nat hout gaat zagen, heb je een kettingzaag met meer vermogen nodig en het liefst ook een langer zwaard. Levende bomen of takken vallen onder nat hout. Droog hout zaagt een stuk makkelijker, dus hier mag het vermogen van de kettingzaag minder zijn en het zwaard korter. Een kettingzaag op benzine kun je bijna voor iedere zaagklus gebruiken, ze zijn er ook in verschillende soorten en maten. Met een elektrische kettingzaag zaag je vaak moeiteloos door de dikste stammen heen, maar ook deze zaag kun je gebruiken voor iets fijner snoeiwerk.