De verschillen tussen een elektrische- en een benzinekettingzaag

Written by Max on 22 September 2021
De verschillen tussen een elektrische- en een benzinekettingzaag

Op het gebied van kettingzagen is er op hoofdlijnen keuze uit een elektrische en een benzine variant. Maar welke van die twee is nu eigenlijk het beste? In wezen geldt hiervoor hetzelfde als wanneer je energie vergelijken onafhankelijk uit gaat voeren. Het ligt namelijk ook bij een kettingzaag aan je persoonlijke wensen en omstandigheden. In dit artikel behandelen we de verschillen tussen beide typen kettingzagen, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke je het beste kunt kopen of huren.


Verschil in vermogen


De kracht van een kettingzaag wordt aangeduid met het vermogen van de motor. Bij kettingzagen die op benzine werken kan dit vermogen oplopen tot 5 a 6 kW, terwijl dit bij een elektrische variant blijft steken op een maximum van 2,5 kW. Dit lagere vermogen betekent in de praktijk ook meteen dat de omwenteling van de ketting zo’n 25 tot 30 procent lager is. Wanneer we voor beide typen zagen met hetzelfde maximumvermogen het energie vergelijken onafhankelijk uitvoeren, dan blijkt dat benzinezagen iets meer prestaties leveren.


Gebruik in de praktijk


Omdat benzinezagen over een krachtigere motor kunnen beschikken, zijn ze veel beter inzetbaar voor zware zaagklussen. In principe kun je met dit soort zagen probleemloos een complete werkdag actief zijn, zonder dat je tussendoor lange stops hoeft te maken. Het enige oponthoud is dan het toevoegen van brandstof, dat je hooguit enkele minuten kost. Met een elektrische kettingzaag kun je daarentegen hooguit 40 minuten aan een stuk doorzagen. Daarna moet de motor 20 minuten rust krijgen om af te koelen. Los daarvan kan het benodigde snoer van een elektrische kettingzaag ronduit onpraktisch zijn als je in de natuur, ver weg van een stopcontact, wil gaan zagen.


Noodzakelijk onderhoud


Om ervoor te zorgen dat de ketting van de zaag soepel z’n omwentelingen blijft maken, is het erg belangrijk dat deze continu van olie wordt voorzien. Dat gebeurt zowel bij elektrische als bij benzinezagen via een oliepomp, die op het apparaat gemonteerd zit. Je moet goed in de gaten houden of er nog steeds genoeg olie in deze pomp aanwezig is. Is dat niet het geval, dan kan er behoorlijk wat schade aan de zaagketting ontstaan. Bezitters van een benzinezaag hebben het voordeel dat ze meteen de oliestand kunnen checken op het moment dat ze nieuwe brandstof in de tank gieten. Omdat bezitters van elektrische kettingzagen zich daarmee niet bezig hoeven te houden, is het voor hen dan ook des te belangrijker dat ze een (bijna) lege oliepomp niet over het hoofd zien.


Conclusie


Als je van plan bent om een kettingzaag maar af en toe te gebruiken, voor bijvoorbeeld het zagen van hout voor de open haard, dan is de kans groot dat een elektrische kettingzaag met een beperkt vermogen daarvoor afdoende is. Deze varianten zijn in de aanschaf meestal ook nog eens enkele tientallen procenten goedkoper dan benzinezagen. Ben je daarentegen iemand die professioneel met een kettingzaag in de vrije natuur of als kunstenaar aan de slag wilt gaan, dan is hoogstwaarschijnlijk een zaag met benzinemotor de beste keus.