Zelf een tuinhuis bouwen, hier moet je aan denken

Written by Max on 28 June 2021
Zelf een tuinhuis bouwen, hier moet je aan denken

Met de juiste materialen en een beetje handigheid kun je veel bereiken. Er zijn veel klusjes in en om huis die je gewoon zelf kunt doen. Ook een tuinhuisje bouwen is iets wat een handige doe-het-zelver in een handomdraai voor elkaar heeft. Een tuinhuis is een plaats waar je op de frissere dagen toch lekker kunt zitten, maar waar je ook handig allerlei spullen op kunt bergen die je nodig hebt in en om de tuin. Hieronder vind je 5 handige tips die je kunt volgen bij het bouwen van een tuinhuis.


1. Verzamel de juiste materialen


Zorg ervoor dat je eerst alle materialen beschikbaar hebt. Daarbij kun je denken aan de bouwmaterialen, zoals hout en glas voor de ramen, maar ook aan het gereedschap dat je nodig zal hebben. Een kettingzaag om het hout op maat te zagen heb je vast wel bij de hand, maar hoe zit het met de andere materialen, zoals schroeven en pluggen?


2. Denk ook aan het interieur


Natuurlijk gaat het er in eerste instantie om dat het tuinhuis staat, maar als de constructie eenmaal af is, zal je het ook gebruiksklaar willen maken. Denk aan de vloer, maar ook aan de raamdecoratie. Zowel in huis als buiten zijn het vaak de details die iets afmaken. Een luxaflex geeft jouw tuinhuis meteen een luxe uitstraling. En waar buitenkleden momenteel helemaal hip zijn, kun je natuurlijk ook in je tuinhuis voor een mooi vloerkleed kiezen.


3. Bereid de ondergrond voor


De ondergrond is echt belangrijk voor je begint met het bouwen van je tuinhuis. Het is slim om de tegels eerst goed schoon te vegen, maar er is meer. Tenslotte gaat dit de basis van je tuinhuis worden. Check goed of de tegels waterpas gelegd zijn. Hiermee staat of valt je tuinhuis, in de meest letterlijke zin van het woord.


4. Leg alles eerst uit en meet het op


Leg je materialen eerst uit en meet dit nog eens na om te checken of alles klopt. Wanneer je de wandbalken eerst uitlegt, kun je goed zien hoe alles uitkomt en of de afmetingen juist zijn. Ga daarna de wandbalken stap voor stap bevestigen en vergeet niet om de deur op tijd te plaatsen. Het kozijn plaats je pas later daar omheen.


5. Werk het tuinhuis af met beits


Werk het tuinhuis af met beits om het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het weer is een bepalende factor voor de levensduur van je tuinhuis. Als je het hout niet beschermd, kan het door vocht bijvoorbeeld gaan rotten. Door het hout af te werken met beits, verleng je de levensduur van het tuinhuis. Beits werkt vochtregulerend en kan zo op het hout worden aangebracht. Het is niet nodig om eerst een laag grondverf aan te brengen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om het tuinhuis te schilderen. Wij wensen je nu alvast veel plezier met je nieuwe tuinhuis!