Welke kettingzaag kopen?

Written by Max on 29 October 2019
Welke kettingzaag kopen?

Een kettingzaag, een van de meest onmisbare attributen die je kunt gebruiken voor in de tuin. Iedereen met een beetje een grote tuin zou er eigenlijk wel een in bezit moeten hebben, al helemaal als je meerdere bomen in de tuin hebt staan die om de zoveel maanden moeten worden gesnoeid. Het is alleen niet zo makkelijk om gelijk een kettingzaag te kopen, er zijn immers veel verschillende soorten waar men uit kan kiezen. Wij gaan eens kijken wat voor soort kettingzagen er dan eigenlijk zijn, zo weet jij ook wat je het beste kunt halen voor in de tuin.


Welke kettingzaag kopen? De verschillende soorten:


Het is belangrijk om voor jezelf enkele eisen op een rijtje te zetten waaraan de kettingzaag moet voldoen. Zo kan het zijn dat je op zoek bent naar een kettingzaag die werkt op benzine, of misschien zoek je juist wel een kettingzaag met een accu. Daarnaast is het van belang om jouw budget in het achterhoofd te houden, zo zal je nooit meer te veel betalen voor een nieuwe kettingzaag. Laten we eerst eens kijken welke soort zagen er dan zijn.


1) Kettingzaag benzine


Kettingzagen op benzine hebben altijd een tweetaktmotor, dit zijn de meest sterke en betrouwbare soort die je maar kunt halen. Vandaar dat deze soort ideaal is voor mensen die veel moeten snijden of zagen, denk bijvoorbeeld aan het maken van houtblokken voor in het vuur. Het is wel weer zo dat deze kettingzagen meestal een stuk zwaarder zijn dan de andere soorten, dit heef te maken met het feit dat de tank flink wat weegt als deze vol zit. Als we kijken naar de prijs dan zien we dat deze modellen meestal beginnen vanaf 120 euro, niet de goedkoopste beginnerskeuze dus.


2) Elektrische kettingzaag kopen


Je kan ook kiezen voor een elektrische kettingzaag. Het voordeel van deze zagen is dat je een hoger zaagcomfort zal hebben, hij is namelijk een stuk stiller en hij weegt ook niet zo veel als een benzine zaag. Wist je dat deze soort ook geen uitstoot heeft? Je bent dus ook nog eens goed voor het milieu. We moeten er wel bij vermelden dat deze zagen iets minder krachtig zijn dan de benzine zagen, voor dikke bomen zijn de elektrische zagen dus niet geschikt. De prijzen van deze kettingzagen beginnen rond de 70 euro. Let wel even goed op wat voor soort je wilt hebben, je hebt ze namelijk met een accu en met een snoer. Een accu zaag is handig voor de mensen die een verlengsnoer hebben, als je wat verder in de tuin aan de slag wilt gaan is het handiger om er een te kiezen met een accu. Deze hebben geen snoer en zijn dus een stuk makkelijker in het gebruik.


3) Telescopische kettingzaag


Een telescopische kettingzaag of hoogsnoeier kan een goede toevoeging zijn voor je zaag- en snoeiwerk waarbij je een ladder wel nodig hebt. Zo kan je denken aan de hoge takken van een boom of aan een hoge schutting. Deze zijn er in twee varianten, een op benzine en een op elektriciteit. De telescoopbuis is dan ook verstelbaar, zo kan je gemakkelijk hoog en dichtbij werken. Dat is het grootste voordeel van deze kettingzagen, door de hoogte te verstellen is het niet meer lastig om de toppen te bereiken. Je kunt deze zagen al vinden vanaf 100 euro, al zijn de goede merken wel een stukje duurder.


Waar op letten bij het kopen van de kettingzaag?


De meeste kettingzagen hebben altijd een automatische smering voor de ketting. Hierdoor kan je lang aan de slag gaan in de tuin zonder dat hij af zal slaan. Voor grote bomen is dit handig, kijk hier dus wel even naar voordat je er zomaar een koopt. Het is ook een goede tip om te kijken naar om goede veiligheidskledij wanneer je aan de slag wilt gaan met een kettingzaag. Zo moet je altijd een speciale kettingzaagbroek en -jas en dragen. Tevens is het handig om een goed paar handschoenen aan te schaffen, mocht het misgaan dan ligt je vinger er niet af.


Controleer ook of de kettingzaag die je wilt kopen een automatische terugslag-optie heeft. Als de punt van de kettingzaag namelijk tegen een object aankomt wat stilstaat, kan de zaag in jouw richting een slag maken. Dit kan voorkomen worden door een goede kettingrem, door deze ketting zal de hele zaag binnen enkele seconden tot stilstand komen.


Onderdelen en onderhoud kettingzaag


Een kettingzaag heeft altijd een aantal onderdelen. Dit zijn een motor, een zaagketting, een zaagblad en een aandrijftandwiel. Deze onderdelen hebben altijd goed onderhoud nodig om te kunnen functioneren. Om optimaal gebruik te maken van de aangeschafte kettingzaag moet je de zaagketting regelmatig spannen, smeren met olie en slijpen. Het is belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht, laten we zeggen tot enkele uren na het gebruik. Om de zaagketting te slijpen kan je kiezen uit de handslijpers of uit een elektrische slijpmachine. Daarnaast moet je goed kijken naar het blad zelf. Mocht deze kapot of versleten zijn dan is het uiteraard tijd om een nieuwe aan te schaffen, zo heb je er het langst plezier van. Dit is zelfs van levensbelang, wanneer een ketting niet goed wordt onderhouden dan kan hij afbreken. In het ergste geval komt deze in het gezicht terecht, dit wil je uiteraard niet hebben natuurlijk!