Veilig werken in de tuin

Written by Max on 27 July 2021
Veilig werken in de tuin

Als je in het groen werkt, gebruik je vaak verschillende machines. Het is belangrijk dat je weet hoe je met deze machines om moet gaan en vooral hoe je er veilig mee kunt werken. Het is ook handig al je de eventuele gebreken van die machines kunt herkennen en misschien zelfs klein onderhoud uit kunt voeren.


Voorkomen is beter dan genezen


Werken met een kettingzaag is eigenlijk net zoals rijden met een auto. Het zijn beide machines die je bedient en een ongelukje kan in een klein hoekje zitten. Met de auto is het de normaalste zaak van de wereld dat je goed verzekerd rondrijdt. Eventuele schade aan je auto of veroorzaakt door je auto worden dan gedekt door autoverzekeringen. Ga je met de kettingzaag aan de slag, is het verstandig om hier toch ook even vooraf over na te denken. Bijvoorbeeld wat kan er misgaan en ben ik daarvoor verzekerd? Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt natuurlijk in beide gevallen, daarom is het verstandig om te weten hoe je veilig met een kettingzaag werkt.


Boom omzagen


Ga je die boom in de tuin omzagen met de kettingzaag? Zorg dan dat je alles uitsluit waardoor je zelf of anderen in gevaar kunnen komen. Ook moet je vooraf al jezelf afvragen of er geen materiële schade veroorzaakt kan worden. Laat auto’s die te dicht in de buurt van de boom staan weghalen en kijk wat er nog meer in veiligheid gebracht moet worden. Let hierbij ook op de wind, als het een andere kant op valt dan dat je verwacht, kun je nog steeds schade veroorzaken. Let ook goed op dat er geen aanvoerleidingen worden geraakt. Zorg dat er altijd een vluchtweg is voor het geval dat je toch ineens uit moet wijken.


Boom op een helling


Staat de om te zagen boom op een helling? Dan moet de kettingzaag zich altijd boven de om te zagen boom bevinden. De kans is namelijk groot dat de boom nadat hij afgezaagd is naar beneden gaat rollen of glijden. Ook hier is het belangrijk dat er een vluchtweg is en dat de mogelijke rolroute van de boom vrij is van mensen en materialen.


Vluchtweg


Voordat je gaat zagen, moet er dus eigenlijk altijd eerst een veiligheidsplan gemaakt worden. Als je een vluchtweg uit gaat stippelen dan moet deze vluchtweg diagonaal naar achteren lopen ten opzichte van de verwachte vallijn. Neem dit ruim! Het kan altijd gebeuren dat de vallijn toch enigszins afwijkt. Bij het bepalen van de vallijn moet rekening gehouden worden met de natuurlijke helling van de boom. Ook de positie van de grotere takken spelen een rol net zoals de windrichting. Hou ook rekening met keien of andere obstakels op de valroute van de boom. Deze obstakels zouden de richting van het rollen kunnen veranderen. Zorg dat de boom vrij is van losse schors, spijkers, draden, stenen of dingen die eruit kunnen vallen.