Tips hout zagen met afkortzaag

Written by Max on 26 October 2019
Tips hout zagen met afkortzaag

Een afkortzaag, het woord zegt het zelf, dient ervoor om bepaalde materialen te verkorten. Deze machine is bijvoorbeeld geschikt voor materialen zoals hout, kunststof en metaal. Het heeft een cirkelvormig zaagblad en is daarom goed te vergelijken met een cirkelzaag. Wil je platen zagen? Daarvoor is deze machine dan weer niet geschikt. De afkortzaag is perfect voor rondere profielen zoals buizen, staven en kokers.


Afkortzaag tips voor hout zagen


Of je nu de eerste keer aan de slag gaat met een afkortzaag of niet, een aantal tips kunnen nooit kwaad:


• Houd rekening met de juiste soort zaag: het is verstandig om een zaag te kiezen die diep genoeg is voor de werkzaamheden die je wil gaan doen.
• Als je een afkortzaag vrij vaak gebruikt of gaat gebruiken kan je misschien nadenken over een afkortzaag met een al dan niet verstelbaar onderstel. Zo kan je de zaag hoger plaatsen en werkt dit aangenamer. Een afkortzaag met onderstel biedt dus diverse voordelen voor de klusser.
• Indien je nauwkeurig te werk moet gaan kan een laser handig zijn. De laser geeft de zaaglijn weer op het hout of andere materiaal. Zo kan je veel preciezer gaan zagen.
• Bij het aanschaffen van de zaag moet je zeker kijken naar het vermogen van de machine en vergelijken hoe vaak je ze nodig zal hebben en voor welk werk. Hoe hoger het vermogen van de machine is, hoe krachtiger ze zal zijn en dus meer geschikt voor veelvuldig en professioneler gebruik.


Stappenplan


Hieronder wordt in een aantal stappen duidelijk uitgelegd hoe je hout het beste kunnen zagen met een afkortzaagmachine. Met behulp van dit stappenplan wordt het werken met een afkortzaag nog eenvoudiger. Dit betekent niet alleen dat je sneller en nauwkeuriger kunt werken, maar ook nog eens veiliger.


• De eerste stap is om het juiste zaagblad, in dit geval voor hout, te hebben.
• Je kan vervolgens de zaaglijnen tekenen op het hout met een winkelhaak.
• Eens je begint met zagen, zaag dan goed en krachtig door. Regelmatig controleren of je nog haaks en recht zaagt, is belangrijk.
• Ondersteun het afvalstuk tijdens het zagen, zodat de zaag zeker niet geklemd geraakt doordat het afvalstuk begint te buigen.


Als je veilig en verstandig omgaat met het juiste gereedschap, heb je in no time je hout afgekort met een afkortzaag! Misschien denk je nu: “Maar ik heb helemaal nog geen afkortzaagmachine?”. Dan is het verstandig om eens diverse afkortzagen met elkaar te gaan vergelijken. Je bespaart dan immers veel geld, en maakt een weloverwogen keuze tijdens de daadwerkelijke aankoop.