Kettingzaag uitleg

Geschreven door Max op 29 Oktober 2019
Kettingzaag uitleg

Zoek je kettingzaag uitleg? Lees hier dan snel verder! Een kettingzaag kopen, kan nogal een beslissing zijn. We kennen ze allemaal wel zo’n snerpende tweetakter die hele bossen omlegt. Echter, een kettingzaag kent veel meer toepassingen, bijvoorbeeld open haardhout zagen, of grove zaagklussen in de bouw.


Kettingzaag mogelijkheden


Kettingzagen komen in verschillende maten, lengten, motorvermogen, en natuurlijk elektrisch of verbrandingsmotor. De diverse merken, brengen vele verschillende modellen op de markt, geschikt voor de diverse toepassingen.


Kettingzaag aandrijving


De aandrijvingsmogelijkheden voor de diverse modellen kettingzagen komen in drie hoofdcategorieën.


Elektrische kettingzaag


De elektrische kettingzaag is de goedkoopste uit de kettingzaag familie, echter het is wel van belang om een netstroom, of aggregaat stroom te hebben om een dergelijke kettingzaag in werking te kunnen stellen.


Er is sinds kort ook een nieuwe variant; dit is een kettingzaaghulpstuk voor een slijptol is, die dus omgevormd wordt naar kettingzaag. Dit is ook een elektrische kettingzaag toepassing.


Benzine kettingzaag


De benzine kettingzaag is wellicht het meest populaire, werkt altijd en overal, zolang je er maar benzine in kunt blijven gooien. Dit is het meest professionele model uit de kettingzagen familie. De benzine kettingzaag vergt over het algemeen iets meer onderhoud dan de andere types.


Accu kettingzaag


Dit is ook een elektrische kettingzaag maar dan zonder snoer, en dit is wel lekker als je geen ellenlang snoer achter je aan wilt slepen tijdens het zaagwerk. Ook dit type is ideaal als er geen direct stroom is in de omgeving, echter moet opgeladen worden als de accu’s leeg raken. Dus dit model heeft een beperkte levensduur, mits er meer dan 1 accu gebruikt wordt. 


Bekijk alle accu kettingzagen


Kettingzaag zwaardlengte


De zwaardlengte van een kettingzaag is de lengte van het uiteindelijke zaagblad. De zwaardlengte is van belang afhankelijk van de toepassing waar de kettingzaag voor gebruikt gaat worden en de dikte van de te zagen delen. Als je op de bouw wat stukken hout wilt afkorten, dan kan dat best met een 14-24 inch zwaardlengte. Echter, als je bomen wilt zagen dan is een lengte van 24-48 inch redelijk normaal. Dit natuurlijk afhankelijk van de dikte van de bomen. Des te langer de zwaardlengte des te zwaarder de motor en dus ook de gehele kettingzaag. Houdt dus rekening met het gemiddelde gebruik van de zaag.


Kettingzaag vermogen


Het vermogen tussen kettingzagen met een verbrandingsmotor en elektrische aandrijving is niet gemakkelijk te maken. Echter, in het algemeen kan men er van uitgaan dat een kettingzaag met verbrandingsmotor meer vermogen levert dan elektrische modellen. Vermogen elektrische kettingzaag De kracht van de elektrische kettingzaag wordt niet uitgedrukt in wattage, maar in torque moment. Het wattage van een elektrische kettingzaag is het eigenlijke verbruik van de zaag. Echter, in het algemeen kan men er van uitgaan dat hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de houtzaagmachine is. Gemiddeld liggen de wattages voor dit soort machines tussen de 700 en 2,400 watt.


Vermogen verbrandingsmotor kettingzaag


De kW (kilowatt) drukt het vermogen van een benzine kettingzaag uit. Hierbij kan je wel uitgaan van hoe hoger het kW, hoe sterker de machine. Ook is de motorinhoud in cc (cubical centimeters) van belang, meer cc, meer vermogen. Een beetje kettingzaag heeft al snel 1,2 tot 2,2 kW.


Vermogen accukettingzaag


Het voltage van een Accukettingzaag is van belang, daar het zowel de sterkte als ook de levensduur van de accu bepaald. Bij de aanschaf kan het beste gekozen worden voor een hoger voltage. De meeste accukettingzagen worden geleverd van 18 – 48 Volt.


Kettingzaag automatische kettingsmering


Om de kettingzaag goed te laten functioneren, dient er divers onderhoud gepleegd te worden. De meeste modellen kettingzagen zijn uitgerust met een automatische kettingsmering. Dit is een mechanisme dat het zwaardblad en de zaagketting goed gesmeerd houdt gedurende het gebruik.


Ketting spannen kettingzaag


Door het langdurig gebruik kan de ketting van een kettingzaag warm worden en los gaan zitten. Dit dient tijdens het gebruik gecontroleerd te worden, en zo nodig bij gespannen te worden. Veel modellen hebben in de kettingzaag een automatische kettingspanner ingebouwd, die deze taak van bijspannen overbodig maakt. Voor het gebruik van de kettingzaag wel even controleren of de ketting de juiste spanning heeft.


Ketting van kettingzaag vervangen


Als de zaagketting bot wordt, hoeft deze niet direct vervangen te worden, redelijk eenvoudig kan de gebruiker de zaag met een speciale vijl aanscherpen. Echter, als de ketting na langdurig gebruik toch de geest geeft, of bot blijft, of onregelmatig zaagt, dan is het beter de ketting van de kettingzaag te vervangen.


Ketting olie indicator


Kettingen van kettingzagen worden gesmeerd met olie. Er is speciale kettingzaag olie voor handen, echter het gebruik van motorolie werkt net zo goed, en is vaak vele malen goedkoper. De kettingzaag modellen met een automatische kettingsmering hebben altijd een indicator waarbij de hoeveelheid olie in het vulreservoir afgelezen kan worden. Het is belangrijk dit voor gebruik te controleren, en zo nodig bij te vullen. Diverse modellen hebben tegenwoordig een olie lampje zodat tijdens gebruik een laag oliepeil zichtbaar wordt.


Kettingzaag gewicht


Er zijn grote verschillen in gewicht tussen de verschillende machines. Het is echter van belang dat de machine goed in de hand ligt, en een gebalanceerde eenheid vormt. Hierdoor wordt het langdurig werken met de machine gemakkelijker, en vergt minder armkracht, en de gebruiker heeft minder last van de polsen. Gewichten lopen uit een van 3.5 kilogram tot wel 10 kilogram voor meer professioneler machines.


Kettingzaag en veiligheid


De kettingzaag is een gevaarlijke machine. De open en draaiende ketting en de lengte van het zwaardblad kunnen voor onverwachte situaties zorgen. De benzine kettingzaag brengt over het algemeen nog meer gevaren met zich mee.


Er zijn een aantal zaken waar aan gedacht dient te worden tijdens het gebruik van de kettingzaag. Gebruik altijd een sterk paar lederen handschoenen, goede beschermende kleding, zaagbroek, en een veiligheidsbril of kap om het gelaat te beschermen, en goede gehoorbescherming.


Dan, de zaag nooit gebruiken als er derden in de buurt zijn. Het beste werk je alleen, zodat anderen je niet afleiden tijdens de werkzaamheden.


Soft grip handvat en anti-vibratie


De meeste kettingzagen hebben een soft grip handvat dat een soort rubberen beschermlaag is, die de grip op de machine verbeterd. Tevens zijn diverse machines uitgerust met een anti-vibratie systeem, waardoor het werken met de kettingzaag zeker bij langdurig gebruik makkelijker wordt.


Kettingzaag slipkoppeling en softstart


Een ketting van een kettingzaag kan vast komen te zitten in het hout, zeker als dit niet voldoende gedroogd heeft. Dit vastslaan kan een gevaarlijke situatie opleveren. Veel kettingzagen zijn daardoor uitgerust met een slipkoppeling, die ervoor zorgt dat de motor blijft draaien, maar de zaag tot stilstand komt, dit om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.


De softstart laat de machine wat rustiger op gang komen, waardoor er aan het begin van de zaagsnede met meer precisie gezaagd kan worden.


Kettingzaag verschillen


Andere verschillen bij de verschillende modellen kettingzagen kunnen gevonden worden in de snoerlengte van elektrische modellen. Sommige goedkope modellen hebben lange snoeren, echter de meer professionelere modellen hebben een kort snoer, waar door een eigen verlengsnoer nodig is. Gebruik kwaliteits verlengsnoeren, daar deze hoge belastingen moeten kunnen doorstaan. Ook kan er een groot verschil zijn in het oliereservoir of het benzinereservoir. Afhankelijk van het type werkzaamheden dat men verricht kan dit van belang zijn.


Kettingzagen komen in vele soorten en maten, echter de zaag af stemmen op de werkzaamheden die verricht gaan worden, is van belang, dit bepaald ook vaak het te besteden budget van een kwaliteits kettingzaag.


Zoek je meer uitleg over kettingzagen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.