Jouw mogelijkheden in raamdecoratie

Written by Max on 29 June 2021
Jouw mogelijkheden in raamdecoratie

Als je op zoek gaat naar raambekleding zul je al gauw ontdekken dat de mogelijkheden in raamdecoratie eindeloos zijn. Dit komt omdat raambekleding vaak wordt geplaatst om in zowel een functionele- als decoratieve doelstelling te voorzien. Met raambekleding kun je namelijk functionaliteit en uitstraling op een uitstekende manier combineren. Dit maakt de keuze voor geschikte raambekleding er echter niet eenvoudiger op! Daarom zetten we de mogelijkheden in raamdecoratie in dit blog voor je op een rijtje.


De eisen die aan raamdecoratie gesteld worden


Raamdecoratie moet aan verschillende eisen voldoen. Dit komt doordat raamdecoratie een belangrijke barrière tussen het raam en de woonruimte vormt. De belangrijkste eis is klimaatbeheersing. Het ophangen van raamdecoratie draagt bij aan de instandhouding van het binnenklimaat. Zo hebben de koude- en warmte invloeden van buiten veel minder invloed op de temperatuur binnen. De investering in raambekleding verdien je dus terug in je energierekening. Een andere goede reden om met raamdecoratie aan de slag te gaan, is het beïnvloeden van de lichtinval. In de praktijk betekent dit vaak dat raamdecoratie in de slaapkamer een hoger verduisterend vermogen moet hebben dan bij een woonkamer het geval is. Raamdecoratie moet dus aansluiten op het gebruik van een woonruimte. Hou er rekening mee dat raamdecoratie de uitstraling van een specifieke sfeer in de woonruimte versterkt. Dit is een aspect wat zeker niet over het hoofd gezien mag worden! Tot slot bepaalt je gevoel voor privacy welke raamdecoratie jouw beste keuze is. Hiermee kun je namelijk de mogelijkheden voor inkijk van buitenaf te beperken of voorkomen.


Soorten raamdecoratie op een rijtje


Er zijn verschillende soorten raamdecoratie op de markt, allemaal met hun eigen functionaliteit. De verwachting die je van de raamdecoratie hebt, zal een belangrijke rol spelen in jouw keuze voor de meest geschikte raambekleding. We zetten hieronder de meest voorkomende keuzes voor je op een rijtje:


Gordijnen
• Rolgordijnen
• Vouwgordijnen
• Vitrage of inbetweens
• Shutters
• Schuifpanelen
• Jaloezieën
• Lamellen
• Duo rolgordijnen
• Plissé gordijnen
• Raamdividers


Functionaliteit en uitstraling combineren in raamdecoratie


De belangrijkste doelstelling van het ophangen van raamdecoratie is om functionaliteit en uitstraling te combineren met raamdecoratie. Raambekleding is dan ook breed inzetbaar maar niet iedere raambekleding is geschikt voor iedere ruimte. Vitrage en inbetweens zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een slaapkamer maar wel voor woonkamers, kantoren aan huis, eetkamers en keukens. Er zijn diverse opties met betrekking tot raamdecoratie voor de slaapkamer. Onder andere rolgordijnen worden veelvuldig gebruikt om dit soort ruimtes te verduisteren. Veel mensen zijn echter van mening dat dit een keuze is die niet passend is bij een gewenste uitstraling van een slaapkamer en geven de voorkeur aan jaloezieën. Houten jaloezieën hebben bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling en passen hierdoor in iedere woonstijl. Uiteraard kan er ook nog de keuze worden gemaakt voor de authentieke overgordijnen als geschikte raambekleding voor een slaapkamer of andere woonruimte. Ook hiermee kan functionaliteit en uitstraling op een uitstekende manier worden gecombineerd maar zoals aangegeven, het maakt de keuze voor geschikte raamdecoratie er niet eenvoudiger op!