De beste verlichting voor tijdens het klussen

Written by Max on 28 June 2021
De beste verlichting voor tijdens het klussen

Bij het klussen is het altijd belangrijk om goed licht te hebben. Niet alleen om de klus tot een goed einde te brengen, maar ook voor jouw veiligheid en die van anderen. Het is dan belangrijk dat er voldoende licht is, maar dat het licht ook op de juiste manier op de klus gericht kan worden. Waar moet je op letten las je verlichting gaat regelen voor bij het klussen? Je leest het in dit artikel.


Veilige binnenverlichting


Binnen klussen met een kettingzaag komt misschien niet zo vaak voor, maar soms gebeurt het zeker wel, bijvoorbeeld in een werkplaats. Het is dan verstandig om voor de juiste binnenverlichting te kiezen. Een LED tl armatuur is een prima optie. De meeste van deze modellen zijn stof- en spuitwaterbestendig. Fijn, want zo komt er niet onnodig stof in de lamp tijdens het klussen. Verder zijn deze lampen gemakkelijk aan het plafond te monteren en valt het licht helder naar beneden. Dat is dus een goede basis voor een klus waarbij je goed licht moet hebben.


Een bouwlamp om het je makkelijker te maken


Ook bouwlampen zitten in een stofdichte behuizing, waardoor er geen stof in de lamp kan komen. Verder zijn de meeste modellen ook geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes. Het voordeel van een bouwlamp is dat die echt heel stevig is. Het glas is bijvoorbeeld ruim 200 keer sterker dan bij veiligheidsglas. Ook bij zwaardere klussen kun je een bouwlamp dus veilig kunnen gebruiken. Een ander voordeel van bouwlampen is dat deze vaak op een statief geplaatst kunnen worden. Dat maakt het mogelijk om de lichtval te beïnvloeden en ervoor te zorgen dat je echt goed licht hebt op je werk. De meeste bouwlampen kun je tijdens je klus eenvoudig verplaatsen. Let uiteraard wel op met het snoer.


Verlichting buitenklussen


Heb je een buitenklus? Ook dan is een bouwlamp een goede optie. Het kan echter zijn dat er in de tuin al goede verlichting is. Tuinverlichting led is vaak heel helder en heeft de juiste kleurwarmte om optimaal bij te klussen. Het gaat hierbij vaak om witte verlichting, waardoor je je echt goed kunt concentreren op de klus. Bovendien lijkt witte verlichting het meest op daglicht. Zo kun je meteen zien hoe het eindresultaat bij daglicht zal zijn. Dit is met name belangrijk wanneer je bijvoorbeeld met verf aan de slag gaat. Pak je de kettingzaag ter hand? Let ook hier uiteraard altijd weer op de snoeren die naar de verlichting leiden.


Tips om veilig te klussen


Natuurlijk zijn er nog meer zaken waar je op moet letten bij het klussen. Naast verlichting is ook je kleding belangrijk voor je veiligheid. Beschermende kleding is echt een must. Daarbij denken we niet alleen aan beschermende handschoenen, maar ook aan een veiligheidsbril en gehoorbeschermers. Zorg ervoor dat je altijd goed beschermd bent als je een zwaardere klus gaat uitvoeren. Veiligheid gaat boven alles, ook bij het klussen.